"Strategie sensoryczne w jedzeniu i mówieniu" /Biblioteka SI / Nowość 2020
search
  • "Strategie sensoryczne w jedzeniu i mówieniu" /Biblioteka SI / Nowość 2020
  • "Strategie sensoryczne w jedzeniu i mówieniu" /Biblioteka SI / Nowość 2020
  • "Strategie sensoryczne w jedzeniu i mówieniu" /Biblioteka SI / Nowość 2020
  • "Strategie sensoryczne w jedzeniu i mówieniu" /Biblioteka SI / Nowość 2020

Strategie sensoryczne w jedzeniu i mówieniu to pozycja jedna z niewielu na rynku polskim, zajmująca się zagadnieniem jedzenia w kontekście rozwoju mowy. 

Pozycja ta szczegółowo opisuje powiązania i zależności karmienia, samodzielnego jedzenia, wybiórczej diety z rozwojem mowy powoduje, że o ten tytuł powinna powiększyć się biblioteka każdego logopedy, neurologopedy, pedagoga specjalnego, terapeuty SI. Książka bardzo potrzebna nie tylko profesjonalistom, ale również rodzicom zaangażowanym w rozwój swojego dziecka.

Pierwsza część książki to - Podstawy teoretyczne przetwarzania sensorycznego w rozwoju dziecka.

Druga część mówi o - Powiązaniu rozwoju sensomotorycznego z jedzeniem i rozwojem mowy.

Trzecia część dotyczy - Wpływu zaburzeń przetwarzania sensorycznego na karmienie, jedzenie i rozwój mowy.

Czwarta część to - Teoria w praktyce.

Poza tym w aneksie znajdują się propozycje zbaw, ćwiczeń oraz aktywności sensorycznych i motorycznych, które dostymulują poszczególne układy zmysłowe i przyspieszą proces ich integracji.

A.Jean Ayres - twórczyni metody SI w swoich książkach podkreślała, że procesy przetwarzania sensorycznego wpływają na rozwój mowy, komunikacji słowno-językowej, wskazywała kwestie dotyczące problemów z karmieniem i jedzeniem u dzieci.